Een schuitje in het Fries is een skûtsje. Het is ook de naam van een van oorsprong houten Friese tjalk die is gebouwd voor vrachtvervoer over het Friese binnenwater. Een skûtsje is altijd in Friesland gebouwd en niet langer dan 20 meter. Door de ranke bouw konden de schepen extra snel en wendbaar over de Friese wateren varen. De eerste Friese skûtsjes werden in de 18e eeuw gebouwd en pas in de jaren twintig van de 20e eeuw werden de schepen voorzien van hulpmotoren.
Wedstrijden met skûtsjes
Na de tweede wereldoorlog kwamen er steeds meer grote binnenvaartschepen die tonnen lading konden vervoeren en werden steeds meer skûtsjes omgebouwd tot woningen op het water. Aan het eind van de jaren vijftig ontstond er een nieuwe bloeiperiode voor de Friese skûtsjes. Particuliere eigenaren brachten hun schip weer in min of meer originele staat en er werden zelfs wedstrijden mee gehouden. Dit skûtsjesilen mag zich in het land van de Friese meren inmiddels in grote populariteit verheugen. De zeilwedstrijden tussen boten uit verschillende Friese dorpen en steden worden in juli en augustus gedurende 11 wedstrijddagen en drie rustdagen op diverse plaatsen georganiseerd. Op de laatste dag in Sneek wordt de kampioen van dat jaar gehuldigd.
Zelf skûtsjesilen
Als u in een vakantiehuis in Friesland verblijft moet u zeker eens gaan kijken bij zo’n spectaculaire wedstrijd. En wilt u eens meevaren met een authentieke skûtsje? Kijk dan eens op Annage.nl Zij verhuren skûtsjes en bieden keuze uit allerlei arrangementen en verschillende schepen. Je kunt zelfs met je gezin een paar uren op een skûtsje zeilen.