Zomervakantie in Friesland? Ga de Elfstedentocht fietsen of wandelen!

In Nederland staat de Elfstedentocht bekend als een schaatstocht die plaatsvindt in de winter, maar wist je dat de steden die de tocht verbinden ook in de zomer activiteiten bieden voor jong en oud? Van historische bezienswaardigheden tot natuurlijke landschappen, de Elfsteden hebben voor elk wat wils. Laten we eens kijken naar wat deze steden te bieden hebben voor een onvergetelijke zomervakantie in Friesland.

 1. Leeuwarden: Als start- en eindpunt van de Elfstedentocht heeft Leeuwarden veel te bieden. Breng een bezoek aan het Fries Museum en duik in de geschiedenis van Friesland. Voor de kinderen is er het Natuurmuseum Fryslân, waar ze kunnen leren over de natuur en de dieren in de omgeving.

 2. Sneek: Sneek staat bekend om zijn waterrijke omgeving en is een paradijs voor watersportliefhebbers. Huur een boot en verken de Friese meren of maak een wandeling langs de grachten. Voor de avontuurlijke types is er ook de mogelijkheid om te gaan zeilen of kanoën.
 1. IJlst: Dit kleine stadje staat bekend om zijn karakteristieke houten bruggen en molens. Breng een bezoek aan de houtzaagmolen de Rat en leer meer over de traditionele houtbewerkingstechnieken. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin in de buurt van de molen
 1. Sloten: Maak een wandeling over de stadswallen en geniet van het prachtige uitzicht over de omgeving. Voor de kinderen is er een leuk avonturenpad dat hen meeneemt op een speelse ontdekkingstocht door de stad.
 1. Stavoren: Stavoren is de oudste stad van Friesland en ademt geschiedenis. Bezoek de oude haven en bewonder de historische schepen die hier aangemeerd liggen. Voor een beetje avontuur kun je een bezoek brengen aan het Kameleon Avontuur, waar kinderen zich kunnen wanen in de wereld van de bekende boekenreeks.
 1. Hindeloopen: Wandel door de smalle straatjes en bewonder de traditionele klederdracht die hier nog steeds gedragen wordt. Voor de kinderen is er een leuk museum waar ze kunnen leren over de traditionele ambachten van de regio.
 1. Workum: Bezoek het Jopie Huisman Museum en bewonder de prachtige schilderijen van deze lokale kunstenaar. Voor de kinderen is er een leuk speelbos waar ze zich kunnen uitleven.
 1. Dokkum: Verken het historische centrum en maak een wandeling over de stadswallen.
 1. Harlingen: Verken de historische binnenstad, maak een boottocht naar de Waddeneilanden en geniet van een zeehondensafari.
 1. Franeker: Bezoek het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, maak een wandeling door het historische centrum en geniet van lokale evenementen en festivals.
 1. Bolsward: Ontdek de historische architectuur, bezoek het Titus Brandsma Museum en geniet van een wandeling langs de grachten.

Boek jouw zomervakantie in Friesland

Wil jij een vakantiehuisje of meerdere vakantiehuisjes boeken in Friesland dichtbij een van de bovenstaande steden? Bekijk hier ons aanbod vakantiehuisjes op de kaart zodat jij precies op de juiste plek zit!

To top