Mag ik zonder vaarbewijs varen op het IJsselmeer?

Friesland is een waterrijke provincie. Niet alleen kunt u fantastisch watersporten op alle Friese meren en binnenwateren. De provincie grenst ook aan de Waddenzee en het IJsselmeer. Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en een paradijs voor watersportliefhebbers. In de tientallen Friese jachthavens aan het IJsselmeer kunt u terecht voor het huren van een motor- of zeilboot. Je zult genieten van alle rust en ruimte op de voormalige Zuiderzee, want alleen op mooie dagen in de zomer kan het nog wel eens druk zijn op de vaarroute Stavoren-Enkhuizen.

Vaarbewijs verplicht op het IJsselmeer

Als u op het IJsselmeer wilt varen moet u in het bezit zijn van vaarbewijs 2. Dit vaarbewijs is verplicht voor het varen op een waterscooter, jetski, rubberboot of en motorboot die vol gas harder kan dan 20 km/uur en voor boten met een lengte van meer dan 15 meter. En bedenk wel; zelfs een rubberbootje met een 5 pk buitenboormotor kan al snel 20 km/uur varen!

Hoge boetes voor het varen zonder vaarbewijs

Als u door de waterpolitie wordt gecontroleerd en u heeft geen vaarbewijs 2 riskeert u een boete van maar liefst € 500. Ook als u op dat moment minder dan 20 km/uur zou varen. Bovendien bent u zonder vaarbewijs in een te snelle of te grote boot niet verzekerd.

Let op de wind

Het gemoedelijke IJsselmeer kan bij windkracht 5 of meer veranderen in een verraderlijk vaargebied. Door het relatief ondiepe water ontstaan er bij wind korte, hoge golven. Zorg ervoor dat u altijd voldoende brandstof aan boord heeft en zoek de eerste de beste haven op zodra er witte schuimkoppen op het water komen.

Wij wensen u tijdens uw vakantie in Friesland ook veel plezier op het IJsselmeer!

To top