Vakantiehuizen in Friesland

Vakantiehuis Friese meren

In het zuidwesten en midden van Friesland bevindt zich een toeristisch gebied genaamd de Friese Meren. Dit gebied bestaat uit 24 verschillende meren. De grootste en belangrijkste meren zijn het Tjeukemeer, het Slotermeer, de Fluessen, het Sneekermeer, het Heegermeer en de Groote Brekken. Als je graag vakantie viert aan het water of van watersporten houdt, is dit het ideale gebied om een vakantiewoning te huren. Er zijn verschillende huisjes aan de Friese Meren te vinden. Zo zijn er vakantiewoningen direct aan het water, inclusief een eigen aanlegsteiger voor uw boot. Dit soort huisjes vind je op bungalowparken, maar soms ook als losse vakantiewoningen. Er zijn diverse bootverhuurbedrijven in de omgeving waar je een boot kan huren om mooie vaartochten te maken over de meren. Op sommige plekken is het mogelijk om te vissen, te zwemmen en aan andere watersporten te doen. Bij bungalowparken kun je hier informatie over vinden en vaak ook visspullen huren.

Bezoek de Friese 11 steden

De Friese steden zijn zeker een bezoek waard. Sneek is bijvoorbeeld uiterst geschikt voor watersportliefhebbers. Als watersporthoofdstad van Friesland worden hier diverse evenementen rondom watersport georganiseerd, met als hoogtepunt de Sneekweek, het grootste binnenwaterevenement van Europa. Maar ook voor mensen die niet aan een watersport doen is Sneek een interessante stad. Zo is de 17e eeuwse waterpoort een mooi onderwerp voor een vakantiefoto en een wandeling langs de grachten is ook zeker de moeite waard. Je vindt aan de rand van Sneek een oude authentieke Friese boerderij die je als vakantiewoning kan huren, misschien wel een van de mooiste vakantiewoningen in Friesland. In de omgeving van Sneek bevinden zich ook nog mooie vakantiewoningen en verschillende vakantieparken waar een huisje gehuurd kan worden. Overnachten in een luxe huisje of in een authentieke Friese boerderij, in Sneek is het mogelijk.

Friese Waddenkust – Harlingen

De Friese Waddenkust is een prachtig natuur gebied en fantastisch voor de natuurliefhebbers en de rustzoekers. Als je ook nog een bezoek wil brengen aan de verschillende Friese Waddeneilanden, is Harlingen een mooie stad om vakantie te houden. Harlingen is namelijk een echte havenstad. Vanuit hier vertrekken de veerboten naar Terschelling en Vlieland, waardoor de stad altijd gezellig druk is. Harlingen is ook bekend vanwege het jongetje dat zijn vinger in de dijk stak en zo voorkwam dat de stad zou overstromen. Vlak bij het vertrekpunt van de veerboten kun je een beeld van dit heldhaftige jongetje vinden. Wat overnachting betreft kun je in Harlingen vele kanten uit: een vakantiehuis midden in het stadscentrum, aan het water of landelijk gelegen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Van een boerderij in één van de nabijgelegen dorpen tot een woning midden in de stad, van een landelijk gelegen woning tot een bungalow of villa op een vakantiepark, er is voor ieder wat wils.

Hindeloopen aan het IJsselmeer

Hindeloopen is een kleine stad waar het bijna lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Deze stad is wereldberoemd vanwege de typische schilderkunst en klederdracht. Vroeger was het een rijke handelsstad, ondanks het gebrek aan een haven. Door gebruik te maken van de zeevaart in Stavoren kon Hindeloopen zich ontwikkelen tot een heuse stad. Tegenwoordig kent dit stadje slechts 900 inwoners, maar toch trekt het jaarlijks duizenden toeristen. Zij komen onder andere voor de interieurschilderkunst waar Hindeloopen bekend om staat. Deze huisvlijt wordt toegepast op verschillende gebruiksvoorwerpen. Ook is Hindeloopen een van de steden langs de Elfstedenroute. In Hindeloopen vind je misschien wel de meest aparte huisjes van Friesland. Zo is er een 8 persoons bungalow aan de jachthaven en in het centrum van deze stad vind je een karakteristiek vakantiehuis, waar de inrichting een combinatie is van authentieke en moderne elementen. Maar ook in de buurt van Hindeloopen vindt je luxe vakantieparken en boerderijen om in te verblijven.

Strandboulevard Makkum

Makkum staat bekend als haven- en vissersplaats. Sinds de verzanding van de Zuiderzee is de scheepvaartactiviteit verdwenen, maar de scheepsbouw is gebleven. Makkum is ook bekend vanwege de aardewerkindustrie. Het dorp houdt zich hier nog steeds mee bezig, het museum van Fries aardewerk is dan ook hier te vinden. De statige koopmanshuizen en rijk versierde woningen maken Makkum een aantrekkelijk dorp om eens te bezoeken. Als je op zoek bent naar luxe vakantielogementen in een antieke boerderij, dan ben je in Makkum op de juiste plek. Verder heb je vakantiehuizen in omliggende dorpen en steden. Zo liggen Harlingen en Franeker niet ver van Makkum vandaan.

Het gezellige Franeker

Als je van veel uitstapjes houdt, moet je in Franeker zijn. Zo is het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium hier te vinden, het oudste werkende planetarium van de wereld. Hier wordt exact de stand van de hemellichamen aangegeven. Als je verder door de knusse binnenstad wandelt zie je onder andere het stadhuis uit 1591, het korendragershuisje, de Martinikerk en ook het museum ’t Coopmanshûs is een bezoek waard. Verder wordt in Franeker in augustus de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar gehouden. Dit vindt plaats op het bekendste kaatsveld van Nederland, het Sjûkelân. Dit typisch Friese sportevenement zorgt voor onvergetelijke herinneringen. In Tzummarum, een dorp enkele kilometers van Franeker vandaan, is ook een recreatiepark te vinden. Hier verblijf je in een mooie bungalow, vlakbij de Waddenzee.